Kategoriler

18 Ekim 2015 Pazar

Permakültür Nedir?

Permakültür terimi, İngilizce “permanentagriculture” (kalıcı tarım) ve“permanent culture” (kalıcı kültür) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. 1970’lerde Avustralyalı Bill Mollison ve David Holmgren tarafından ortaya atılmıştır. Endüstri ve tarım sistemlerinin yarattığı kirliliğe, biyolojik çeşitliliğin azalmasına, doğal kaynakların yokedilmesine tepki olarak geliştirilmiştir. Avustralya’daki kabilelerin, köylülerin uygulamalarından hareketle oluşturulmuş, tarımla başlayıp zaman içinde zenginleştirilmiştir.

FARMASİ DANIŞMANINIZ
YASEMİN KAMBUR YAMAN
0539 705 16 24 

Doğal ekosistemleri örnek alan, dengeli,dirençli, kalıcı ve üretken tarım sistemleri ve insan yerleşimleri tasarlamayı ve bunların bakımını yapmayı amaçlayan bir sistemdir. Gıda, enerji, barınak ve diğer ihtiyaçların karşılanması için, insanlar ve yeryüzü arasındaki sürdürülebilir ve ılımlı işbirliğine dayanır.
Permakültür tasarım ve uygulamalarının merkezinde kişilerden ve durumdan bağımsız etik ilkeler vardır. Şehir planlarken, ticaret şekli seçerken, saksıda bir bitkiye veya bütün bir ormana bakarken aynı ilkeler uygulanır.
  • Dünyayı hayatın kaynağı ve biricik evimiz olarak görmek; dünyanın bir parçası olduğumuzu idrak etmek.
  • Kendimize veya gezegene zarar vermemek amacıyla hayatımızı değiştirmek ve sağlıklı toplumlar yaratmak.
  • Fazla olanı atmayıp başkalarıyla paylaşmak, tüketimi azaltmak. Dünyanın sınırlı kaynaklarını dikkatli ve adil kullanmak.
    Perma Kültür Nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder