Kategoriler

27 Ekim 2015 Salı

Erişkin ve çocuklarda tırnak yeme

Genel olarak çocukların bir çocuğunda görülen tırnak yeme durumu çok fazla korkulacak bir durum değildir. Çocuk yemek yeme gibi belli başlı davranış şekli olarak, parmak emme, cinsel uzuvlarına dokunma gibi gerekli eylemler gösterebilmektedir. Bu durum normal ve davranışsal olarak olması gereken bir durum halinde devam etmektedir. Tırnak yemenin normalin dışına çıkmış olmasını belli bir konu üzerindedir diyerek tanı koymak mümkün değildir. Kliniksel testler ve analizler sonucunda ebeveylerin çocuk üzerindeki baskısı ve o davranışı yapmamasıyla ilgili cezalardan ötürü anne-babaya inat bir şekilde ilgi çekme mahiyetinde devam etmiş olabilir. Bu durum ebeveylerin kaygısıyla birleşerek çocukta alışkanlık durumuyla devam eder ve çocuk tırnak yeme bağımlısı olarak hayatına devam etmektedir.


Davranışsal olarak, ruhsal bir etkinin sonucu olarakta bu durum meydana gelmektedir.

Annesi çocuğa " sen çok yaramazsın, benide sevmiyorsun. Bak tırnaklarınıda yiyorsun zaten " diye bir söylemde bulunuyorsa, çocuk tırnakları yediğinde annesinin onunla daha fazla ilgi göstereceğini düşünerek bu davranışa başlamış olabilir. Veyahut çocuk tırnaklarını yedikçe annesi sevdiğini daha fazla ispat edeceğini düşünüyor da olabilir..

Zihinde oluşturmuş olduğu belli başlı yanılsamaları zihin sistemiyle normale oturtup herhangi bir mantıklı açıklama yaparak eyleme geçirebilir..

Bu durumda Ebevynlere çok fazla iş düşmekte olduğunu belirtmek isterim...

Kendi kaygınızı çocuklar üzerine sunup onlarında yaşamına yeni yeni sorunlar eklemeyin. Onlarıda bir birey olarak görüp yeri geldiğinde cezalandırmalı lakin yeri geldiğinde övmeyi iyi ayarlamanız gerekir.

FARMASİ DANIŞMANINIZ
YASEMİN KAMBUR YAMAN
0539 705 16 24 


Tırnak yeme durumu Erişkinlerde ise genel itibariyle çocuklukta kazanılan bir alışkanlık halinde devam ederek, öksürmek kadar normal gelmektedir.

Bu durum ona zarar verdiğini bilsede küçüklükten kazandığı bir durum olduğu için önemsemez ve devam ettirme yola seçer..

Erişkin tedavisinde ise bilinçaltındaki katmanları çözümledikten sonra çok ciddi bir şekilde durumun analizini gerçekleştirip etkili bir çözüm sağlanmaktadır..

Uzman Terapist

Kubilay Göksel Eren -Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder