Kategoriler

21 Haziran 2017 Çarşamba

KOKULU TAŞ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER



KOKULU TAŞ YAPIMINDA PÜF NOKTALAR

Kokulu taş hazırlarken silikon kalıplardan dikkatli çıkarmak gerekiyor. Çünkü bazı kalıplar ince ve detaylı olabiliyor ve çıkarken kırılabiliyor. Çikolata kalıpları, kek kalıpları ve kokulu taş ve sabun için hazırlanan özel kalıpları bu iş için kullanabilirsiniz. Yalnız gıda için olan kalıpları kokulu taş için kullandıktan sonra tekrar gıda için kullanmayın. Kokulu taşı hazırladıktan sonra kullandığınız kapları temizlediğiniz de çıkan suyu lavabo veya tuvalete sakın dökmeyin. Tıkama ihtimali çok yüksek. Kendinize bir kova alın. Temizlemek için kullandığınız suyu bunun içine dökün. Daha sonra tortu olarak kokulu taş tozu dibe çökecektir. Su üste çıkacaktır. Bu suyu lavaboya dökebilirsiniz. Tortuyu ise çöpe.
Kokulu taş hazırlarken sıcak ya da soğuk su kullanmanız önemli değil. İkisini de kullanabilirsiniz. Ben soğuk su , musluk suyu kullanıyorum. Önemli olan su ve toz oranını iyi ayarlamak ve iyice karıştırmak. Kokulu taş için kullanacağınız bazı esanslar taşı sarartabiliyor. Onun için açık renkli esanslar tercih edebilirsiniz. Kokulu taş bozuk çıktığında tekrar kullanamazsınız. Sabun kalıptan bozuk çıkarsa tekrar eritip kullanabilirsiniz. Birde bu işi yapmayı düşünüyorsanız hassas tartınız mutlaka olmalı.

Kokulu Taş Yapımı İncelikleri

Kokulu taş malzemeleri :

  • Karıştırma kabı
  • Spatula
  • Kokulu taş tozu
  • Esans
  • Boya
  • Silikon kalıp
  • Hassas tartı
Kokulu taş hazırlarken kullanacağınız tozun ölçüsü kalıbın kalınlık ve inceliğine göre değişir. Donma süresi de kalınlık ve inceliğe göre değişir. 100 gr toz kullanıyorsak 35 gr su kullanmalıyız. Bu oran eğer 200 gr olacaksa 70 gr da su kullanmalıyız. Eğer kullanacağımız toz kendinden renkli ve esanslı değil ise suyun içinde yani 35 gramın içinde esans ve renk miktarı da olacak. 100 gr için esansınız için özel damlalık kullanıyorsanız 2 kez içine esans çekip boşaltmak yeterli olacaktır. Koku için 3-4 damla yeterli olur. Ama renk ve esans tercihe göre değişir. Kendiniz ayarlayabilirsiniz. Eğer hızlı dondurucu için toz kullanıyorsanız çay kaşığının ucu ile atmanız yeterli olacaktır.
Bu ölçülerde hazırladıktan sonra iyice tortu kalmayacak şekilde karıştıralım. Daha sonra kullanacağımız kalıbın içine dökelim. Yaklaşık 15 dakikada donacaktır. Donduktan sonra kalıptan dikkatli bir şekilde çıkartalım.


------------------------------------------------------------------------------------------------
yaptigim testlerin sonucunca gözlemlerimi yeni baslayanlara faydalı olması amacıyla yaziyorum. kokulutas yaparken ılık suyla yapmaniz sicak odada yapmaniz kati yapmaniz donmasini hizlandirir.civik olursa cabuk kirilir,objenin arkasi tebeşir gibi elde toz birakir..kati ve akiskan kivamda hem erken donar hemde saglam olur objenin arkasida puruzsuz olur.kokulutasi yaptiginiz ortam ne kadar sicak olursa o kadar erken donar...tas tozunun kokusuz ve renksiz hali daha erken donar içine katilan boya ve esanslar azda olsa donmayi uzatiyor o yuzden boyayi az kullanmak ideal olur..toz boya donmayi cok etkilemez.cadence akrilik boya donma suresini daha cok uzatir..eger toz boya kullaniyorsaniz boyayi suyla iyice karistirin (bu islem renk dalgalanmasini engeller renk esit bi sekilde objeye dagilir.)sonra esans koyup tekrar karistirin sonrada üzerine tastozunu ilave edip gerekli miktarda suyunu koyup hizli bi sekilde karistirip kaliba dökün..kalibin butun detaylarina ulasmasi icin kalibi hafif kaldirip birakin bi kac kez tekrarlayin.donma sirasinda kalibi hic yerinden kaldirmayin obje kirilir.tam donunca elinize alabilirsiniz.eger objeye cubuk takmak isterseniz sivi halinde takilmaz ve her kaliba takilmaz mesela gonca gule takilir objeyi kaliba doktukten sonra biraz bekleyin katilasmaya basladiginda cubugu batirin cubukta objenin icinde donacaktir..kaliptan cikarmadan önce donup donmadigi anlamak için elinize bir kürdan alin ve obje çiziliyor mu diye kontrol edin çiziliyorsa donmamistir..objelerin kokusunu muhafaza etmesi icin serin yerlerde saklayin cunku sicak ortam ve havayla temas ettiginde koku azalmaya baslar bu sekilde 6 ay kalir kokusu..serin ve kapali ortamda daha uzun sure kalir daha kalici olmasi icin karisimi yaparken icine cok az miktar toz seker atabilirsiniz...

kaynak:    http://bebekistantasarim.blogspot.com.tr/2016/03/kokulu-tas-yaparken-dikkat-edilmesi.html
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kokulu taş örneklerim:





FARMASİ DANIŞMANINIZ
YASEMİN KAMBUR YAMAN
0539 705 16 24 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder